Skip to main content

Sofie

Anahtar eylem
İnovasyon ve iyi uygulamaların paylaşımı için işbirliği
Eylem türü
Yetişkin eğitimi için Stratejik Ortaklıklar
İlgili konu başlıkları
Sosyal Diyalog; Mültecilerin Entegrasyonu; Yeni Yenilikçi Müfredat/Eğitim Yöntemleri/Eğitim Kurslarının Geliştirilmesi
Proje numarası
2017-1-AT01-KA204-035083
Proje süresi
01.10.2017 - 31.03.2020
Ortak ülkeler
Türkiye, Avusturya, Kıbrıs, İtalya, İsveç

SOFIE projesi, ev sahibi toplumlarda özellikle hassas bir grup olan mülteci ailelerin entegrasyonuna yönelik Avrupa'daki acil ihtiyacı ele almayı amaçlamaktadır. Projenin temel amacı, entegrasyon sürecini etkili bir şekilde desteklemek için kapsamlı bir dizi araç, en iyi uygulama kılavuzları ve eğitim müfredatı geliştirmektir.

Mülteci rotaları üzerindeki kilit noktalar olan Kıbrıs, Türkiye, İtalya, Avusturya ve İsveç'i kapsayan proje, özellikle Türkiye gibi bu tür araçlardan yoksun bölgelere odaklanarak bu bölgelerin özel ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Proje, kadınlara ve çocuklara yönelik eğitimlerin yanı sıra eğitmenlere ve gönüllülere yönelik eğitimler sağlayarak, toplulukları ülkelerine gelen mülteci aileleri desteklemeye daha iyi hazırlamayı amaçlamaktadır.

Proje, anne-çocuk etkileşimini dil öğrenimine ve ev sahibi toplumu tanımaya dahil ederek yenilikçi bir yaklaşım benimsiyor ve tüm aileyi güçlendirmeyi amaçlıyor. Ayrıca, çevrimiçi bir araç ve platform olan "Sofie", yerel hizmetler ve kaynaklar hakkında bilgi sağlayarak doğrudan destek sunacak.

Proje sayesinde, mülteci faaliyetlerinde yer alan eğitmenler ve gönüllüler, kuruluşlar için gönüllü desteğine ilişkin bir rehber de dahil olmak üzere gelişmiş hazırlık alacaklardır. Avusturya ve İtalya gibi geçiş noktalarından Kıbrıs gibi iç krizlerle uğraşan ülkelere ve İsveç'in önemli mülteci akınına uğradığı ortak ülkelerdeki çeşitli ulusal durumlar göz önüne alındığında bu çaba çok önemlidir.

Nihayetinde proje, dil edinimi, sağlık ve eğitim hizmetlerine erişim ve ev sahibi ülke sistemlerinde gezinme konusunda oryantasyonu vurgulayarak mülteci ailelerin entegrasyonunu ve yerleşimini hızlandırmayı amaçlıyor. Daha iyi hazırlanmış gönüllüler ve eğitmenler sayesinde hizmet sunumu iyileşecek ve mülteci ailelerin Avrupa toplumlarına daha fazla entegrasyonu teşvik edilecektir.